Alkuruuat

alkuruoka

Helppo ja herkullinen alkuruoka syntyy kananmunasta. Kokeile esimerkiksi parsaa hollandaise-kastikkeessa, Egg Benedictiä tai Munat Skagenia.


Egg Benedict

Porcheret_aeg_m_revet_ost4 hengelle

Ainekset:

4 Kultamunaa
2 paksua viipaletta keittokinkkua
1 rkl voita paistamiseen
4 viipaletta paahtoleipää
2 dl Bearneisekastiketta
2 rkl madeiraa

Uppomunien keittoon

1 litra vettä
2 tl suolaa
1 rkl väkiviinaetikkaa

Ohje:
Käytä uppomuniksi tuoreita munia, sillä ne hyytyvät nopeasti. Mittaa vesi, suola ja etikka kattilaan. Kun vesi kiehuu, riko muna kerrallaan lautaselle ja liu’uta varovasti veteen. Älä anna veden kiehua liian voimakkaasti! Muna hyytyy 3-4 minuutin kuluessa. Nosta hyytyneet munat reikäkauhalla kylmään veteen. Vesi jäähdyttää munat nopeasti ja poistaa etikan maun. Munat voi lämmittää ennen tarjoilua uudelleen lämpimässä vedessä. Paista neljään osaan leikatut kinkkuviipaleet voissa ja kostuta halutessasi madeiralla. Anna hautua hetki. Paahda leipäviipaleet ja lado jokaiselle viipaleelle ensin kinkkuviipale, sitten lämmitetty uppomuna ja lopuksi noin puoli desilitraa Bearnaisekastiketta. Koristele kirvelin oksalla tai persiljalla.

(Resepti: Finfood / Keittiömestari Maija Silvennoinen)


Parsaa hollandaise

Aeg_asparges4 hengelle

Ainekset:

150 g voita tilkka valkoviiniä (tai vettä)
suolaa
valkopippuria myllystä
20- 25 parsaa
1 rkl sokeria
3 Kultamunaa

Ohje:
Kuori valkoiset parsat nupusta tyveen päin perunan- tai parsankuorimaveitsellä. Ole varovainen, sillä parsat katkeilevat helposti. Leikkaa tyvestä pätkä puisevaa osaa pois niin, että kaikki parsat ovat yhtä pitkiä. Keitä suolalla ja ruokalusikallisella sokeria maustetussa vedessä kypsiksi. Kypsyyttä voi kokeilla nupun juuresta terävällä veitsellä. Kypsyminen kestää 10?15 min. Jos käytät vihreää parsaa, riittää yleensä kuorimiseksi pinnan raapiminen veitsellä, jolloin varressa siellä täällä olevat ”suomut” lähtevät.

Hollandaise-kastike

Erota kananmunista keltuaiset ja laita ne pyöreäpohjaiseen sekoitusastiaan. Sulata voi. Keitä ison kattilan pohjalla hieman vettä ja aseta munien sekoitusastia kattilan höyryn päälle. Ala vatkata keltuaisia vispilällä voimakkaasti. Lisää viiniä parin ruokalusikallisen liraus. Vatkaa taas, kunnes keltuainen on vaahtoa. Lisää sulaa voita vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Tarjoile kuumien parsatankojen höysteenä. Vinkki: tarjoa lisukkeena keitettyjä, murennettuja Kultamunia.


Munat Skagen

Fyldte_miniegg4 hengelle

Ainekset:

200 g isoja katkarapuja
1 dl maustamatonta majoneesia
1 tl dijon-sinappia
silputtua ruohosipulia ja tilliä
siianmätiä koristeluun
mustapippuria myllystä
4 kpl kovaksi keitettyä Kultamunaa

Ohje:
Kuori katkaravut ja sekoita kaikki aineet keskenään. Nostele seos munanpuolikkaiden päälle. Koristele mädillä ja ripauksella mustapippuria.


Caesar salaatti

4 hengelle

2 Kultamuna kananmunaacaesarsalat
½ dl oliiviöljyä
1 rkl viinietikkaa
2 anjovista
1 Romaine salaattia
100 g kokonaisia parmesan juustoa (raastettu)
½ dl oliiviöljyä
crutonkeja
suolaa ja mustapippuria

Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset (valkuista ei tarvita). Sekoita keltuaisten joukkoon oliiviöljy, lisää joukkoon valkoviinietikka ja anjovis.
Pese salaatti ja leikkaa salaatti suuriksi ”viipaleiksi”.
Juuri ennen tarjoilua sekoita kaikki ainekset keskenään. Mausta suolalla, karkealla mustapippurilla (runsaasti) ja lisää päälle raastettua parmesaania.


Ohukaisrullat

pannukakkutaikina:
2 dl jauhoja
1/4 tl suolaa
2 Kultamuna kananmunaa
2-2½ dl maitoa
Voita paistamiseen

Sinihomejuustotäyte:ohukaisrulla
200g aurajuustoa
2 ruokalusikallista sitruunamehua
140 g paprikaa
Tilliä tai purjoa
60 g sipulia
200 g savustettua lohta
Suolaa ja pippuria

Koristeluun:
Tuoretta basilikaa

Ohjeet:

Ohukaistaikina:
Sekoita jauhot ja suola.
Vatkaa munat ja maito ja sekoita joukkoon jauhot. Anna taikinan seistä 30 minuuttia.
Paista kuusi ohukaista ja anna niiden jäähtyä.

Sinihomejuustotäyte:
Sekoita homejuusto, sitruunamehu, pippuri, tilli tai purjo ja punasipuli keskenään. Leikkaa lohi pieniksi kuutioiksi ja sekoita juuston kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Täytä ohukaiset sinihomejuustotäytteellä ja rullaa ne aika tiukaksi. Kääri rullat muovikelmuun ja sido kelmun päät yhteen ja anna levätä jääkaapissa muutaman tunnin.

Tarjoilu:
Leikkaa ohukainen (jokainen) noin neljään osaan. Asettele palat vadille vaakatasoon. Koristele tuoreella basilikalla.