Kultamuna on ”free from häkki”. Mutta mitä tämä sitten oikein tarkoittaa?

Kultamunat ovat aina läheltä kotoisin ja tulevat kotimaisilta tuottajavetoisilta sopimustiloilta, joita on yhteensä liki sata. Kultamunan tuottajille eläinten hyvinvointi on äärimmäisen tärkeä asia. Hyvän huolenpidon ansiosta Kultamunia munivat maailman terveimmät kanat. Uskomme siihen, että terveet, hyvissä olosuhteissa elävät kanat munivat maukkaimmat munat!

Kultamunat ovat aina ”free from häkki” eli vapaan kanan munia tai luomua.

Vapaan kanan munat – tuotanto-olosuhteet

Kanat voivat liikkua vapaasti lattialla, nokkia, kuopia ja kylpeä pehkussa sekä munia pesiin. Kanalassa on orsia ja kanoja enintään yhdeksän neliömetrillä (mitoitusvaatimukset myös ruokinta-, juoma- ja pesätilalle). Lattiakanojen munat on merkitty tuotantotapanumerolla 2.

Nykyaikaiset lattiakanalat ovat usein kerroslattiakanaloita. Niissä monikerroksiset ritilätasot tarjoavat kanoille vielä enemmän liikkumismahdollisuuksia. Myös eläinmäärää lattia-alaa kohti saadaan kerrosten avulla nostettua. Eri kerroksissa on ruokinta- ja juomalaitteet, pesät ja orret.

Luomumunat – tuotanto-olosuhteet

Luomumunia munivat kanat elävät lattiakanaloissa, joiden tuotantoa säätelee Euroopan neuvoston asetus maataloustuotteiden luonnonmukaisesta tuotantotavasta. Kanalassa on ikkunat, orret, pesät ja ulkotarha, jossa kanat pääsevät normaalioloissa sään salliessa ulkoilemaan. Lattiapinta-alasta vähintään kolmannes on pehkualuetta ja kanoja enintään kuusi neliömetrillä.
Kanat ruokitaan pääosin luomurehulla. Päivittäin kanoille syötetään myös karkearehua, esimerkiksi heinää, ruohoa tai juureksia. Luomukanojen munat on merkitty tuotantotapanumerolla 0.