Jälkiruuat

jalkiruoka

Jälkiruoka kruunaa aterian. Kokeile resepteillämme perinteistä Creme Bruleeta tai raikasta Sabayonvaahtoa marjojen kera.


Créme BruleeCreme_Brulee_2

Ainekset:

6 annosta

4 dl kuohukermaa

1 dl kevytmaitoa

1 dl sokeria

1 kpl vanilijatankoa

1 kpl sitruunankuorta (kuorisuikaletta)

6 kpl Kultamuna kananmunan keltuaista

Kuorrutus:

3 rkl sokeria

Ohje:
Kuumenna uusi 150 asteeseen. Mittaa kerma, maito ja sokeri kattilaan. Halkaise vaniljatanko pitkittäin, raaputa siemenet kermamaitoon ja lisää joukkoon myös tanko. Pese sitruuna huolellisesti, viillä kuoresta suikale ja lisää se kattilaan. Kiehauta seos ja nosta kattila liedeltä. Vatkaa keltuaisten rakenne rikki. Siivilöi kermamaidosta vaniljatanko ja sitruunankuori ja kaada kuuma neste munien joukkoon koko ajan sekoittaen. Jaa seos uuninkestäviin annosvuokiin, kahvikuppeihin tai yhteen uuninkestävään kulhoon. Nosta vuoat uunipannuun, jossa on kuumaa vettä vuokien puoliväliin saakka. Kypsennä uunin alatasolla noin 60 minuuttia, kunnes kermavanukas on hyytynyt. Jäähdytä ja pane vuoat jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Kuumenna uunin grillivastukset mahdollisimman kuumiksi kuorruttamista varten. Nosta creme bruleet uuniin mahdollisimman lähelle vastuksia, jätä uuninluukku auki. Kun sokeri on sulanut, nosta kiisselit uunista ja tarjoile heti. Ole tarkka, ettei sokeri pala!


Sabayonvaahto

sabayonnesauce4 hengelle

Ainekset:

6 Kultamuna kananmunan keltuaista

90 g sokeria

1 1/2 dl valkoista jälkiruokaviiniä tai hedelmämehua

1 rkl madeiraa tai sherryä

Ohje:
Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuumuutta kestävässä kulhossa vaaleaksi ja kuohkeaksi. Aseta kulho vesihaudekattilan päälle. Vatkaa seosta koko ajan ja lisää samalla jälkiruokaviini tai hedelmämehu pienissä erissä kunnes kastike alkaa sakeutua. Vatkaa edelleen kunnes kastike on niin sakeaa, että se vatkaimesta valuessaan jättää vanan. Sekoita lopuksi joukkoon madeira tai sherry. Huomio, että vesihaudekattilan vesi ei ole kiehuvan kuumaa, jotta kastike ei pääse juoksettumaan! Laita kulhoihin (neljään) tuoreita vadelmia ja mustikoita, lusikoi sabayonvaahto marjojen päälle.