Makeat leivonnaiset

makeatleivonnaiset

Makeat leivonnaiset kruunaavat kahvipöydän tarjoilut. Leivo ohjeillamme perinteinen porkkanakakku tai raikas sitruunapiirakka!


Porkkanakakku

gulerodskage_612px_n. 10 annosta

Ainekset:

4 kpl Kultamuna kananmunaa

3 dl sokeria

3 dl vehnäjauhoja

2 tl ruokasoodaa

1,5 tl leivinjauhetta

2 tl kanelia

1 tl vanilliinisokeria

4 kpl porkkanaa

1 dl öljyä

Päällyste:

200 g tuorejuustoa (maustamatonta)

n. 4 dl tomusokeria

1 tl vanilliinisokeria

½ appelsiinin (mehu+kuori)

nokare pehmeää voita

mantelirouhetta

Ohje:

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Lisää vaahtoon hienoksi raastettu porkkana. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Lisää myös öljy. Paista laakeassa kakkuvuoassa 180 asteessa noin 45 minuuttia tai niin kauan kunnes koittaessa tikkuun ei irtoa enää taikinaa. Kumoa jäähtynyt kakku vuoasta. Sekoita hyvin tuorejuusto, tomusokeri, vanilliinisokeri ja appelsiinin kuori raastettuna + puristettu mehu. Levitä kuorrutus nuolijalla kakun päälle. Koristele mantelirouheella. Anna olla jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoilua.


Marenkikakku

lagkageAinekset:

Pohja

4 Kultamuna kananmunan valkuaista

1,5 tl maissi – / vehnäjauhoa

3 dl sokeria

Täyte

100 g vanilja tuorejuustoa / mascarpone juustoa

1,5 dl kuohukermaa

1 tl vaniljasokeria

500 g mansikoita tai vadelmia

Ohje:

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Riko valkuaisten rakenne vaahdottamalla. Lisää joukkoon sokeri ja jauho samalla vatkaten. Vatkaa seos niin kovaksi vaahdoksi, että kulhon voi kääntää ylösalaisin vaahdon putoamatta. Levitä marenki levyksi pellille leivinpaperin päälle ja kypsennä 180 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Jäähdytä pohjat sen jälkeen. Mausta kermavaahto – juustoseos vaniljasokerilla. Levitä seos sekä viipaloidut mansikat tai vadelmat marenkilevyjen väliin ja päälle.


Sitruunapiirakka

Lemon_tarte Ainekset:

Pohja

3 1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 dl sokeria

1 sitruunan raastettu kuori

100 g jääkaappikylmää voita

1 Kultamuna kananmunan keltuainen

Täyte

2 sitruunan kuorta

3 sitruunan mehu

4 Kultamuna kananmunaa

4 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

1 rkl maissi- tai ohratärkkelystä

1 1/2 dl kuohukermaa

Ohje:

Sekoita keskenään vehnäjauhot, sokeri ja raastettu sitruunan kuori. Lisää paloiteltu kylmä voi ja nypi taikina sekaisin käsin. Lisää joukkoon kananmunan keltuainen ja sekoita taikina tasaiseksi. Peitä irtopohjavuoan (halkaisija noin 24 cm) pohja leivinpaperilla. Painele taikinasta pohja ja noin 3 cm:n korkuiset reunat. Pane sitruunapiirakan pohja pakastimeen 20 minuutiksi. Esipaista pohjaa 175-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. Vatkaa täytettä varten munat ja sokerit keskenään. Lisää sitruunamehu, kuoriraaste, tärkkelys (maissi tai ohra) ja kerma. Kaada täyte pohjan päälle. Kypsennä sitruunapiirakkaa175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Peitä sitruunapiirakka leivinpaperilla, jos se alkaa tummua liiaksi. Anna sitruunapiirakan jäähtyä jonkin aikaa ja irrota se varoen vuoasta.


Banaanimuffinssit

Ainekset:

Banaanimuffinssit (Mobile)

100g Voita tai leivontamargariinia
1dl sokeria
1Kultamuna kananmuna
2 kpl (n. 400 g) banaaneja
2dlv vehnäjauhoja
1dl mantelirouhetta
1tl leivinjauhetta
1 1/2tl kanelia
1tl vanilliinisokeria
ripaus suolaa
1/2dl maitoa

Koristeluun:
Tomusokeria

Lisäksi tarvitset: Muffinivuokia n. 10 kpl

Ohje:
Vatkaa huoneenlämpöinen rasva (voi tai margariini) ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Soseuta banaanit haarukalla. Sekoita jauhot, mantelirouhe, leivinjauhe ja mausteet keskenään. Lisää taikinaan vuorotellen banaanisosetta, maitoa ja jauhoseosta. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.

Jaa taikina lusikan avulla muffinivuokiin. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Koristele jäähtyneet muffinit tomusokerilla. 


Hedelmäkakkuhedelmakakku

Ainekset:
200g rusinoita
200g kuivattuja viikunoita
200g kuivattuja aprikooseja
1 ½ kuppi konjakkia tai appelsiinimehua
250g voita
1½ kuppia fariinisokeri
4 munaa
200 g vehnäjauhoja
100 g manteleita
100 g hasselpähkinöitä

1 rkl voita kakkuvuoan voiteluun
2 rkl korppujauhoja vuokaan

Ohje:

Herkullisen kakun valmistukseen tarvitaan aikaa kaksi päivää.

Päivä 1:
Leikkaa hedelmät pieniksi paloiksi ja sekoita ne konjakkiin tai appelsiinimehuun kulhossa. Anna hedelmien seistä yön yli.

Päivä 2:
Sekoita voi ja fariinisokeri kuohkeaksi. Sekoita yksi muna kerrallaan. Lisää puolet jauhoista ja puolet hedelmäsekoituksesta. Lisää sitten loput jauhot ja hedelmäsekoitus, mantelit ja pähkinät ja sekoita kaikki huolellisesti.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun noin 2 litran vuokaan ja paista kakkua noin 1 tunti 175 ° C: ssa

Tarjoile:
Tarjoile hedelmäkakku ohuina viipaleina – mieluiten yhdessä sherry lasillisen kanssa.


Sahramipullatsahramipulla

Ainekset:

5 kuppia maitoa
0,5 tl suolaa
2 kuppia hienosokeria
50g hiivaa (tuore)
1 tl kardemummaa
1 g sahramia
15 dl vehnäjauho

Voitelu ja koristelu:
1 muna
rusinoita

Ohje:

Sulata voi ja lämmitä maito haaleaksi (37 °C) ja kaada ne kulhoon. Lisää murennettu hiiva kulhoon.
Lisää suola, sokeri, kardemumma ja sahrami.
Sekoita joukkoon jauhoja n. 15 dl, kunnes taikina pehmenee ja irtoaa reunoista. Ripottele hieman jauhoja taikinan päälle ja anna kohota liinan alla noin 50 minuuttia (kunnes taikina on kaksinkertainen).
 Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla. Muotoile pullista pyöreitä, punoksia tai kierteitä.
Aseta pullat leivinpaperilla päällystetylle pellille. Kohota liinan alla noin 20- 30 minuuttia.
Kuumenna uuni n. 225 °C. Voitele pullat vatkatulla munalla ja koristele pullat rusinoilla. Paista pullia uunissa n. 8 minuuttia (paistoaika riippuu uunista).


Pavlova

(8 annosta)

Ainekset:

6 Kultamunan munanvalkuaistapavlovaweb-tif
1 ripaus suolaa
3 dl sokeria
0,5 tl etikkaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl maissijauhoa

Täyte päälle:

3 dl kuohukermaa
n. 1 ½ rkl sokeria
1 tl vanilijasokeria
marjoja n. ½-1 litra (mansikoita, vadelmia tai mustikoita)

Ohje:

Kuumenna uuni 150 asteeseen.
Vatkaa munanvalkuaiset suolan kanssa kovaksi vaahdoksi. Sekoita vanilijasokeri ja maissijauhot sokeriin ja lisää seos valkuaisvaahtoon vähän kerrallaan jatkaen vatkaamista.
Sekoita joukkoon vielä etikka.
Laita leivinpaperiuunipellille ja piirrä siihen lautasella rengas, jonka halkaisija on n. 25 cm. Levitä marenkiseos renkaan sisään niin, että reunat jäävät hieman korkeammaksi.

Paista 125 asteisessa uunissa n. 1½ tuntia. Anna kakun jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla ja vanilijasokerilla. Levitä kermavaahto kakulle ja koristele marjoilla (tuoreilla).


Ranskalainen kirsikkapiiras

(4 annosta)

Ainekset:

4 Kultamuna kananmunaaranskalinen-kirsikkapiiras
150 g vehnäjauhoja
3 kuppia vähärasvaista maito
100 g hienosokeria
½ vaniljatanko

300 g kirsikoita tai vadelmia (poista kivet kirsikoista)
hieman voita ja sokeria
40 kuorittua ja hienonnettua mantelia
2 rkl tomusokeria

Ohje:

Sekoita munat ja jauhot tasaiseksi, lisää sitten maito. Lisää hienosokeri ja vanilja, vatkaa kunnes taikina on tasaista.
Voitele vuoka (n. 30 cm halkaisijaltaan) ja sokeroi vuoka. Asettele kirsikat tai vadelmat vuokaan ja sitten kaada taikina kirsikoiden tai vadelmien päälle vuokaan. Ripottele päälle mantelit.
Paista piiras 180 asteisessa uunissa n. 30- 40 minuuttia, kunnes piiras on kullanruskea.
Ripottele piiraan päälle tomusokeria ennen tarjoilua.