Pääruuat

paaruoat

Päivän pääruuaksi täytettyä pitaleipää, lohi-bataatti pyttipannua tai kanapullia? Katso herkulliset reseptit ja ideat helppoon arkiruokailuun. 



Täytetyt pitaleivät

pitaleivat4 hengelle

Ainekset:

4 Kultamuna kananmunaa
4 täysjyvä pitaleipää
sinappia
hieman raastettua porkkanaa
hieman raastettua kaalia
8 viipaletta juustoa
4 viipaletta kinkkua

Ohje:
Paista ensin kananmunat paistinpannulla. Leikkaa pitaleivät ja voitele pitaleipien sisäpuolet sinapilla. Lisää täyte pitaleipien sisälle kerroksittain: ensin porkkanaraaste, kaaliraaste, sitten kaksi viipaletta juustoa, 1 viipale kinkkua ja lopuksi kananmunaa. Kuumenna täytetyt pitaleivät voileipägrillissä tai paista molemmin puolin pannulla.


Lohi-bataatti pyttipannu

pyttipannuAinekset:

800 grammaa lohifileettä
400 g bataattia
250 g perunoita
400g sipulia
400 g kesäkurpitsaa
1 kuppi hienonnettua ruohosipulia
suolaa ja vastajauhettua pippuria
4 uppopaistettua Kultamuna kananmunaa

Ohje:
Kuumenna uuni 150 asteeseen. Kuori perunat, bataatit, sipulit ja kesäkurpitsa. Kuutioi perunat ja bataatit ja kesäkurpitsat 1-2 cm: n kuutioiksi. Paista kukin ainesosa erikseen ja lisää paistetut ainesosat seuraavassa järjestyksessä uunivuokaan: sipulit, bataatit, perunat, kesäkurpitsat ja lohi. Mausta oman maun mukaan ja sekoita kaikki ainekset huolellisesti. Pidä pyttipannu lämpimänä uunissa. Laita munat pyttipannun päälle. Koristele ruohosipulilla ja tarjoile makean chilin kera.


Kanapullat

Kyllingedeller_m_timian

3 hengelle

Ainekset:

400g broilerin jauhelihaa
0,75 dl korppujauhoja
1,25 dl vettä
½ sipuli
1 valkosipulinkynttä
1 pieni Kultamuna kananmuna
n.1 sentin pala inkivääriä chiliä (oman maun mukaan)
½ sitruunan kuorta ja hieman sitruunamehua
½ rkl tomaattipyreetä
suolaa, pippuria tuoretta korianteria

Ohje:
Laita uuni kuumenemaan 200C. Mittaa korppujauhot kulhoon veden kanssa. Anna turvota hetki. Lisää vettä hiukan vettä, mikäli näyttää ”paksulta”. Kuullota sipuleita hetki. Lisää korppujauhojen sekaan jauheliha, sipulit, muna sekä raastettu inkivääri ja chili silppu (laita makusi mukaan). Lisää loput mausteet; suola, pippuri, tomattipyre sekä tuoretta korianteria (oman maun mukaan) ja sekoita taikina hyvin. Purista sitruunamehua taikinaan. Pyöritä kanapullat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista n. 20-25min 200C. Paistoaika on suuntaa antava (riippuen uunista), joten tarkista halkaisemalla pulla n 15 min kohdalla. Tarjoile kanapullat riisin, perunan tai paistettujen tomaattien kanssa.


Munasalaatti ja grillattu tonnikala

 Ainekset: Munasalaatti ja grillattu tonnikala (Mobile)

1 kg pieniä perunoita
1 rkl öljyä
4 Kultamuna kananmunaa
300 g papuja
4 tomaattia
tuoretta timjamia
4 kpl tuoretta tonnikalaa, noin 2 cm: n paksuinen
2 sitruunaa
1 keräsalaatti

Majoneesikastike:

1 Kultamuna kananmunankeltuainen
1 rkl sitruunamehua
1 rkl karkeaa sinappia
1 ½ dl rypsiöljyä
suolaa ja pippuria

Ohje:
Huuhtele ja kuivaa perunat, pyöritä ne öljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Grillaa perunoita n. 35 min. alumiinifolion sisällä.
Laita kananmunat kylmään veteen ja kiehauta, keitetään noin 5-6 minuuttia. Kuori ja puolittaa munat.
Kiehauta pavut kevyesti suolatussa vedessä noin 5 minuuttia.
Pilko salaatti ja sekoita joukkoon pavut ja kananmunat.
Puolita tomaatit, voitele ne öljyllä ja mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Grillaa tomaatit ja tonnikalapihvit n. 3-4 minuuttia.

Majoneesikastike: Sekoita keltuaiset, sitruunamehu ja sinappi ja kaada öljy hitaasti joukkoon. Mausta sinapilla, sitruunalla, suolalla ja pippurilla.


Lihapullat

400g jauhelihaa

lihapullat

2 Kultamuna kananmunaa
0,5 dl kermaa
suolaa ja pippuria
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita

Sekoita jauheliha, munat, kerma, suola ja pippuri keskenään kulhossa. Pyöritä jauhelihasta pieniä lihapullia. Kuumenna oliiviöljy ja voita pannulla ja lisää lihapullat pannulle.
Vähennä lämpöä hieman ja paista lihapullia noin 10 minuuttia.
Kääntele lihapullia välillä, jotta ne paistuvat kauttaaltaan.