Uutiset ja tiedotteet

Tutustu uutisiin ja tiedotteisiin

Dava Foods siirtää kananmunien hinnannousun tuottajahintoihin

Heikon sadon ja rehukustannusten nousun takia kuluva syksy on ollut kananmunantuottajille erityisen vaikea. Ongelma ei koske vain kananmunantuotantoa, vaan koko maataloussektoria, eikä vain Suomessa, vaan koko Pohjois-Euroopassa. Suomessa asiasta on käyty kiivastakin keskustelua pitkin syksyä, ja paine on ollut kovaan erityisesti kauppaa kohtaan, josta on leivottu maatalouden akuuttien vaikeuksien syntipukkia – vaikka se itse asiassa on ollut sää.

Kananmunien myyntihinnat nyt joka tapauksessa nousevat, ja sen myötä epäilemättä myös kuluttajahinnat, joissa näkyvä muutos lienee kuitenkin varsin marginaalinen, jotain senttejä paketilta.

Myyntihintojen korotusperusteena Dava on käyttänyt puhtaasti tuottajien kustannusnousua, jossa laskelmassa rehuviljan hinnannousun on arvioitu tällä satokaudella olevan keskimäärin 65-80 eur/tn. Tämä arvio on osoittautumassa melko lailla oikeaan osuvaksi.

Myyntihintojensa korotukset Dava siirtää täysimääräisesti tuottajahintoihin, samassa aikataulussa kuin missä myyntihintojen korotukset tulevat voimaan.

Kultamuna on nyt ”free from häkki”

Suomen suosituin kananmunamerkki Kultamuna uudisti konseptiaan ja pakkauksiaan. Kultamuna on aina häkitöntä ja aina kotimaista. Kultamuna on aina joko vapaan kanan munia tai luomua. Tuotantomuoto tuodaan uusissa pakkauksissa mahdollisimman selkeästi esiin. ”Free from häkki”, ”aina häkitöntä” ja ”aina kotimaista” pyrkivät tekemään Kultamunan brändilupauksen selkeäksi ja valinnan helpoksi.

Suomessa on n. 4 miljoonaa munivaa kanaa ja vajaa 300 kanalaa [Lähde: TNS Kantar]. Suomessa kanaloiden keskikoko on vielä varsin pieni, joskin suuriakin yksiköitä jo on. Muualla Euroopassa jopa puolen miljoonan kanan yksiköt ovat tavallisia. Kultamuna on läheltä kotoisin ja tulee pieniltä, tuottajavetoisilta sopimustiloilta, joita on yhteensä liki sata, ja joista Kultamuna-tuottajia on puolet.

Häkkimunien suosion lasku on ollut monissa Euroopan maissa nopeaa, ja esim. Tanskassa häkkituotanto on loppumassa kokonaan. Suomen tuotannosta yli puolet on vielä häkkiä, ja aihe on meillä vasta nousemassa esiin. Viime kuukausina useat kaupan, teollisuuden ja ruokapalvelujen toimijat Suomessakin ovat ilmoittaneet luopuvansa häkkimunien käytöstä tai myynnistä.

Luomun suosio kasvaa kaikessa ruuassa. Kananmunissa luomun markkinaosuus on 17%, sitä korkeampi se on vain kasviöljyissä, 20%. Myös lastenruuissa luomun osuus on korkea, 15%. Esim. maidossa se on 4% ja hedelmissä 6%. [Lähde: Pro Luomu ry]

Kananmunien tuotantomuodot ja niiden erityispiirteet tunnetaan Suomessa verrattain heikosti. Kun muissa ruuan tuoteryhmissä tuotantomuotoja on yleisimmin vain kaksi, tavanomainen ja luomu, kananmunissa niitä on peräti neljä: häkki, vapaa, ulko/free-range ja luomu. Free-range on Suomessa hyvin pientä, mutta vapaa ja luomu kasvattavat osuuttaan kiihtyvään tahtiin. Samoin erilaiset pientuottajien suoramyyntikonseptit ovat paikallisesti suosittuja, joskin koko Suomen kananmunavolyymissä vähämerkityksisiä.

Suomen suurimpana valtakunnallisena merkkinä Kultamuna tekee tässä muutoksessa oman linjauksensa: lupauksen olla aina häkitöntä ja tietysti myös aina kotimaista.

Kuva Kultamunan uusista pakkauksista http://bit.ly/2GVE5Ug

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Miska Kuusela, Dava Foods Finland Oy, puh. 040 820 1943, miska.kuusela@davafoods.com

DAVA Foods Finland Oy on johtava suomalainen täyden palvelun kananmuna-alan yritys, joka panostaa vahvasti markkinointiin ja kananmunan tuotantoketjun kehittämiseen. Yrityksellämme on vaalittavana pitkät, yli 90 vuotiset perinteet Suomen kananmuna-alalla. Vuosien saatossa toiminta on muuttunut ja kehittynyt, mutta kuten alussakin, myös tänä päivänä meille on tärkein asia korkealaatuisten suomalaisten kananmunien tuottaminen. Liki sata sitoutunutta Kultamuna-tuottajaa takaavat parhaan mahdollisen lopputuotteen sekä kotitalouksille että ammattikäyttäjille.

DAVA Foods Finland Oy muutti 13.10.2017

Toimistomme muutti perjantaina 13.10.2017

Uusi käyntiosoitteemme on:

AJURINKATU 2, 3 KRS
20100 TURKU

Postiosoitteemme on:

DAVA Foods Finland Oy
PL 6
20761 Piispanristi

Puhelinnumeromme ja sähköpostiosoitteemme pysyvät ennallaan.

Pakkaamo, jalostetehdas, lähettämöt ja Tarvikeosasto jatkavat toimintaa normaalisti Piispanristillä.

DAVA Foods Finland Oy

Ilkka Tirkkonen
Myyntijohtaja

Vastuullisuusraportti 2017

DAVA Foods Finland Oy (ent. Muna Foods Oy) julkaisi Vastuullisuusohjelmansa helmikuussa 2014. Ohjelmassa kuvataan yhtiön vastuullisuusajattelua, vastuullisuuden osa-alueita sekä tavoitteita. Lue lisää

DAVA Foods sai elintarvikevalvonnan tarkastuksessa täydet pisteet ja OIVALLISTA-arvosanan

Oiva todistus heinäkuu 2016 nettiin

DAVA Foods Finland Oy:n vastuullisuusohjelma

DAVA Foods Finland Oy on osa Pohjoismaista DAVA ryhmää, johon kuuluvat DAVA Foods Denmark, Sweden ja Estonia. Ryhmän yhteinen liikevaihto (2015) oli 165 miljoonaa euroa. DAVA Foods Finland Oy:n omistus jakautuu 50%/50% DAVA Foods A/S:n ja Osuuskunta Munakunnan kesken.

Vastuullisuuden yleiset periaatteet

Yrityksen olemassa olevat arvot ja periaatteet määrittelevät myös vastuullisuuden keskeisiä periaatteita. DAVA Foods haluaa olla myös vastuullisuudessa alan edelläkävijä ja äänitorvi sekä johtaa omalla esimerkillä muita alan toimijoita toimialan yhteisen edun nimissä. Lue lisää