Kultamuna – se häkitön kananmuna

Kultamuna on aina häkitön kananmuna

Suomalaista kananmunaa ostaessasi voit vaikuttaa kanojen elinolosuhteisiin, sillä munien tuotantomuoto löytyy aina pakkauksesta. Kun haluat häkittömän vaihtoehdon, valitse vapaan, ulkokanan tai luomukanan munia. Kultamuna on helppo valinta, sillä se on aina häkitön.

Kultamuna on ”free from häkki”. Mutta mitä se tarkoittaa?

Kultamunat ovat aina ”free from häkki” eli häkittömissä olosuhteissa elävien kanojen tuottamia vapaita tai luomumunia. Kultamunat tulevat kotimaisilta tuottajavetoisilta sopimustiloilta, joita on yhteensä liki sata. Kananmunatuotantoa kehitetään yhteistyössä Kultamuna-tuottajien kanssa, aina kanojen hyvinvointi edellä ja lain määräämät asetukset ylittäen.

Kultamunan tuottajille eläinten hyvinvointi on äärimmäisen tärkeä asia. Useimmilla tiloilla kanat ruokitaan oman pellon puhtaalla viljalla. Kanat saavat liikkua vapaasti kanalassa, käydä munimassa omassa pesässään ja nukkua orrella. Kanojen hyvinvoinnista pidetään huolta myös erilaisilla aktiiviteeteillä. Ne voivat vapaasti tutkia ympäristöään, kuopsuttaa ja kylpeä hiekassa tai pehkussa. Hyvän huolenpidon ansiosta Kultamunia munivat maailman terveimmät kanat. Uskomme siihen, että terveet, hyvissä olosuhteissa elävät kanat munivat maukkaimmat munat!

Vapaan kanan munat – tuotanto-olosuhteet

Kanat voivat liikkua vapaasti lattialla, nokkia, kuopia ja kylpeä pehkussa sekä munia pesiin. Kanalassa on orsia ja kanoja enintään yhdeksän neliömetrillä (mitoitusvaatimukset myös ruokinta-, juoma- ja pesätilalle). Lattiakanojen munat on merkitty tuotantotapanumerolla 2.

Nykyaikaiset lattiakanalat ovat usein kerroslattiakanaloita. Niissä monikerroksiset ritilätasot tarjoavat kanoille vielä enemmän liikkumismahdollisuuksia. Myös eläinmäärää lattia-alaa kohti saadaan kerrosten avulla nostettua. Eri kerroksissa on ruokinta- ja juomalaitteet, pesät ja orret.

Luomumunat – tuotanto-olosuhteet

Luomumunia munivat kanat elävät lattiakanaloissa, joiden tuotantoa säätelee Euroopan neuvoston asetus maataloustuotteiden luonnonmukaisesta tuotantotavasta. Kanalassa on ikkunat, orret, pesät ja ulkotarha, jossa kanat pääsevät normaalioloissa sään salliessa ulkoilemaan. Lattiapinta-alasta vähintään kolmannes on pehkualuetta ja kanoja enintään kuusi neliömetrillä.

Kanat ruokitaan pääosin luomurehulla. Päivittäin kanoille syötetään myös karkearehua, esimerkiksi heinää, ruohoa tai juureksia. Luomukanojen munat on merkitty tuotantotapanumerolla 0.

Kuluttajille kananmunan jäljitettävyys on tärkeä ostokriteeri

Kultamunalla jäljitettävyys on erinomaisella tasolla; jokaisessa Kultamunassa on leima, joka kertoo munan tuotantotavan, -maan ja -tilan. Kananmunassa olevalla leimalla pääsee verkkosivuillamme tutustumaan tilaan, jossa munat on tuotettu.