Kultamunan tarina

Se, että jo joka kolmas suomalaisten syömä vapaan kanan muna tai luomukananmuna tulee Kultamunan pakkaamolta, ei ole sattumaa, vaan pitkäjänteisen työn tulosta. Kultamuna-tuotemerkin tarina alkoi jo liki sata vuotta sitten vuonna 1922, kun Vientikunta Muna r.l. merkittiin kaupparekisteriin. Osuuskuntien keskusliike hoiti kananmunien myyntiä kotimaassa ja järjesteli vientiä ulkomaille. Vuosikymmenten saatossa ulkomaanvienti väheni ja sitä myötä nimi muutettiin Vientikunta Munasta Munakunnaksi vuonna 1978. Perinteikäs Kultamuna-tuotemerkki tuli markkinoille 1967 ja se on Suomen vanhin kananmunamerkki.

Tänä päivänä Kultamuna-brändin omistaa pohjoismaiseen DAVA-konserniin kuuluva DAVA Foods, joka on maamme johtava kananmunien pakkaaja ja alan edelläkävijä. Kultamuna on yrityksen ykkösbrändi ja koko markkinan suurin merkkituote. Kultamunan valikoimaan kuuluu vapaan kanan munat, luomukananmunat ja ulkokananmunat, jotka on pakattu värikoodattuihin tuotantotavasta kertoviin pakkauksiin.

Monelle kuluttajalle tuotteen jäljitettävyys on nykyään tärkeä ostokriteeri. Kultamunalla jäljitettävyys on erinomaisella tasolla. Jokainen Kultamuna on leimattu ja munan kuoressa olevalla koodilla pääsee verkossa tutustumaan tilaan, jossa munat on tuotettu.

Kultamunat ovat aina cage free eli häkittömissä olosuhteissa elävien kanojen tuottamia munia. Lisäksi Kultamunat ovat aina läheltä kotoisin, kotimaisia, korkealaatuisia ja turvallisia luonnontuotteita. Kananmunatuotantoa kehitetään yhteistyössä Kultamuna-tuottajien kanssa, aina kanojen hyvinvointi edellä ja lain määräämät asetukset ylittäen. Kultamunalle on ollut aina itsestään selvää, että hyvinvoivat kanat tuottavat maukkaimmat, laadukkaimmat ja terveellisimmät munat.

Kultamunia tuotetaan perhetiloilla, joissa kanojen hyvinvointiin ja ruokintaan kiinnitetään erityistä huomiota. Useimmilla tiloilla kanat ruokitaan oman pellon puhtaalla viljalla. Kanat saavat liikkua vapaasti kanalassa, käydä munimassa omassa pesässään ja nukkua orrella. Kanojen hyvinvoinnista pidetään huolta myös erilaisilla aktiiviteeteillä. Ne voivat vapaasti tutkia ympäristöään, kuopsuttaa ja kylpeä hiekassa tai pehkussa.

Kaarinan Piispanristillä sijaitsevalla Kultamuna-pakkaamolla pakataan yhden päivän aikana noin 1 200 000 kappaletta kananmunia, vuosittaisen tuotantomäärän ollessa noin 23 miljoonaa kiloa. Pakkaamolta kananmunien matka jatkuu keskusliikkeiden kautta kauppoihin ja sieltä kuluttajien ruokapöytiin.

Hyvät resurssit, yhteistyö ja innovatiivisuus antavat Dava Foodsille vahvat lähtökohdat kehittää Kultamuna-brändin tuotteita ja markkinaa nyt ja tulevaisuudessa. Yrityksen tavoitteena on, että Kultamuna-tuotteet säilyvät suomalaisten suosikkeina vielä seuraavatkin sata vuotta.

Kultamuna. Eettisen ja terveystietoisen kuluttajan valinta.