Kultamuna on nyt ”free from häkki”

Suomen suosituin kananmunamerkki Kultamuna uudisti konseptiaan ja pakkauksiaan. Kultamuna on aina häkitöntä ja aina kotimaista. Kultamuna on aina joko vapaan kanan munia tai luomua. Tuotantomuoto tuodaan uusissa pakkauksissa mahdollisimman selkeästi esiin. ”Free from häkki”, ”aina häkitöntä” ja ”aina kotimaista” pyrkivät tekemään Kultamunan brändilupauksen selkeäksi ja valinnan helpoksi.

Suomessa on n. 4 miljoonaa munivaa kanaa ja vajaa 300 kanalaa [Lähde: TNS Kantar]. Suomessa kanaloiden keskikoko on vielä varsin pieni, joskin suuriakin yksiköitä jo on. Muualla Euroopassa jopa puolen miljoonan kanan yksiköt ovat tavallisia. Kultamuna on läheltä kotoisin ja tulee pieniltä, tuottajavetoisilta sopimustiloilta, joita on yhteensä liki sata, ja joista Kultamuna-tuottajia on puolet.

Häkkimunien suosion lasku on ollut monissa Euroopan maissa nopeaa, ja esim. Tanskassa häkkituotanto on loppumassa kokonaan. Suomen tuotannosta yli puolet on vielä häkkiä, ja aihe on meillä vasta nousemassa esiin. Viime kuukausina useat kaupan, teollisuuden ja ruokapalvelujen toimijat Suomessakin ovat ilmoittaneet luopuvansa häkkimunien käytöstä tai myynnistä.

Luomun suosio kasvaa kaikessa ruuassa. Kananmunissa luomun markkinaosuus on 17%, sitä korkeampi se on vain kasviöljyissä, 20%. Myös lastenruuissa luomun osuus on korkea, 15%. Esim. maidossa se on 4% ja hedelmissä 6%. [Lähde: Pro Luomu ry]

Kananmunien tuotantomuodot ja niiden erityispiirteet tunnetaan Suomessa verrattain heikosti. Kun muissa ruuan tuoteryhmissä tuotantomuotoja on yleisimmin vain kaksi, tavanomainen ja luomu, kananmunissa niitä on peräti neljä: häkki, vapaa, ulko/free-range ja luomu. Free-range on Suomessa hyvin pientä, mutta vapaa ja luomu kasvattavat osuuttaan kiihtyvään tahtiin. Samoin erilaiset pientuottajien suoramyyntikonseptit ovat paikallisesti suosittuja, joskin koko Suomen kananmunavolyymissä vähämerkityksisiä.

Suomen suurimpana valtakunnallisena merkkinä Kultamuna tekee tässä muutoksessa oman linjauksensa: lupauksen olla aina häkitöntä ja tietysti myös aina kotimaista.

Kuva Kultamunan uusista pakkauksista

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Miska Kuusela, Dava Foods Finland Oy, puh. 040 820 1943, miska.kuusela@davafoods.com

DAVA Foods Finland Oy on johtava suomalainen täyden palvelun kananmuna-alan yritys, joka panostaa vahvasti markkinointiin ja kananmunan tuotantoketjun kehittämiseen. Yrityksellämme on vaalittavana pitkät, yli 90 vuotiset perinteet Suomen kananmuna-alalla. Vuosien saatossa toiminta on muuttunut ja kehittynyt, mutta kuten alussakin, myös tänä päivänä meille on tärkein asia korkealaatuisten suomalaisten kananmunien tuottaminen. Liki sata sitoutunutta Kultamuna-tuottajaa takaavat parhaan mahdollisen lopputuotteen sekä kotitalouksille että ammattikäyttäjille.