Kultamuna-perhetilalliset tuottavat munia koko sydämellään

Aidolta Kultamuna-perhetilalta

Kananmuna on vastuullisuuden kannalta monin tavoin hyvä valinta. Ostaessasi munia, sinulla on mahdollisuus valita eläinten hyvinvoinnin kannalta parempia tuotantomuotoja. Kananmunan ympäristöjalanjälki on hyvin pieni, mikä tekee siitä myös ympäristön kannalta erinomaisen ravinnonlähteen. Kaikessa monipuolisuudessaan kananmuna on uskomaton kokonaisuus hyviä valintoja.

Kultamunat tulevat aidoilta perhetiloilta

Kultamuna-tuottajat ovat aitoja perheyrittäjiä, jotka tuottavat munia koko sydämellään. Tilan toiminta on monipuolinen kokonaisuus erilaisia työtehtäviä, jotka kaikki tähtäävät kanan hyvinvointiin. Tuottajan elämä kietoutuu perhetilan ympärille ja hän on täydellisesti sitoutunut siihen.

Kultamuna-tila on perheyritys

Kultamuna-perhetilat ovat perheyrityksiä, joissa työskentelee usein monta sukupolvea omassa pihapiirissä. Monilla tiloilla on myös muuta toimintaa, kuten viljelyä ja metsänhoitoa.

Tilalliset pitävät erityistä huolta kanojen ravinnosta, jotta kanat saavat riittävästi oikeita ravintoaineita. Kultamunia tuotetaan aina häkittömissä kanaloissa, jolloin kanoilla on vapaus liikkua, käydä munimassa pesässä, kuopsutella ja nukkua orrella. Ulko- ja luomukanat pääsevät myös ulkoilemaan.

Tilan hoitaminen vaatii myös itse tilallisilta omasta hyvinvoinnista huolehtimista. Päivittäiset työt käyvät kuntoilusta ja läheisten kanssa työskentely tekee arjesta mielekkään.

Kanat syövät kotoisaa viljaa

Kultamunan perhetiloilla kanat syövät yleensä kotoisaa viljaa. Se tarkoittaa, että rehun vilja on kasvatettu omilla pelloilla tai se tulee ihan läheltä. Noin 70% rehusta on viljaa: ohraa, kauraa ja vehnää.

Kanan ravinnolla tuetaan kanan hyvinvointia ja vaikutetaan kananmunan laatuun.

Perhetilat ovat omavaraisia monen raaka-aineen suhteen

Kultamuna-perhetiloilla huomioidaan ympäristö monin eri tavoin. Esimerkiksi monilla tiloilla metsää hoidettaessa syntyy haketta, jolla kuivatetaan viljaa ja lämmitetään kanalaa. Suurin osa tilalla tarvittavista raaka-aineista syntyy siellä ja tämä taas vähentää kuljetuksia tilalle ja sieltä pois.

Perhetilalla vaalitaan luonnon monimuotoisuutta

Perhetiloilla viljellään usein kasveja monipuolisesti, jotta luonnon monimuotoisuus säilyy. Monipuolinen viljely parantaa pidemmällä aikavälillä maan kasvukuntoa ja tekee kasvintuotannosta tuottavampaa. Vaihtelemalla säännöllisesti viljeltäviä kasveja vaikutetaan positiivisesti maan kasvukuntoon ja ravinnetasapainoon.

Kanaa ruokitaan täysipainoisesti

Kanat syövät rehua noin kaksi kiloa munittua kiloa kohti. Kanojen ruokintaa muokataan kanojen munintavaiheen ja iän mukaan. Kanoilla on aina myös raikasta vettä tarjolla.

Viljan lisäksi kanojen ravinnossa tulee olla kalkkia sekä riittävästi valkuaista eli proteiinia. Valkuaisen lähteitä ovat mm. härkäpapu, maissigluteeni, kalajauho ja sertifioitu soija. Soijan vastuullisuus varmistetaan erilaisilla sertifikaateilla ja sopimuksilla.

Modernit kanalalaitteistot ovat tilallisen luottokumppani

Modernit kanalalaitteet ovat perhetilallisen apuna tukemassa kanojen hyvinvointia. Laitteet hankitaan parhailta merkeiltä, jolloin varmistetaan muun muassa laitteiston toimintavarmuus sekä optimaalinen valaistus ja ilmanvaihto kanoille.

Munat haetaan pian muninnan jälkeen laatutarkastukseen

Kanalassa munitut munat kerätään uudelleenkäytettäviin keräilykennoihin. Munat kerätään kanalasta vähintään kerran päivässä ja ne siirtyvät munahuoneeseen. Sitten munat pakataan ja säilytetään viileässä varastotilassa, mistä keräilyauto hakee ne pian muninnan jälkeen pakkaamoihimme Kaarinaan ja Närpiöön laatutarkastusta ja pakkaamista varten.

Jokainen muna on jäljitettävissä tilalle

Suomalainen kananmunien tuotanto on tarkkaan säädeltyä sekä hyvin turvallista, sillä se on täysin salmonellavapaata. Tuotantoa valvotaan tarkasti ja jokainen kananmuna on jäljitettävissä tilalle saakka.

Pakkaamoissa munat tarkistetaan ja lajitellaan huolellisesti laadun ja koon perusteella. Kultamuna-koteloihin päätyvät kuoreltaan laadukkaimmat munat ja muut käytetään jalostetuotteisiin. Laadunvalvonnan jälkeen munat leimataan. Leimasta käy ilmi tuotantotapa, tuotantomaa ja -tila. Lopuksi munat pakataan kennoihin ja toimitetaan kauppoihin.

Valitsitpa minkä tahansa Kultamuna-tuotteen, voit olla varma siitä, että se on tuotettu perhetilalla Suomessa vastuullisella tavalla.

Perhetilatuotanto tukee Suomen huoltovarmuutta

Suomalaisille on yhä tärkeämpää saada kotimaista, puhdasta ruokaa kaikissa tilanteissa. Koska Kultamuna-

tuotanto on hajautettu noin 60 perhetilalle, toimintamalli tukee Suomen huoltovarmuutta.

Kultamuna-perhetilalla munittu muna maistuu herkulliselta.

Tutustu reseptipankkimme monipuolisiin resepteihin, innostu ja onnistu!