Eläinten hyvinvointi on tärkeää

Kultamunia munivat hyvinvoivat kanat

Kultamunia munivat kanat elävät suomalaisten perhetilojen huolellisessa hoidossa. Tilalliset pitävät erityistä huolta kanojen ravinnosta, jotta kanat saavat riittävästi oikeita ravintoaineita. Kanojen hyvinvoinnin lisäksi ravinto vaikuttaa munien laatuun; mm. kokoon, kuoren vahvuuteen ja keltuaisen väriin. Koska suurin osa ravinnosta muodostuu viljoista, kanat syövät paljon lähipelloilla tuotettua viljaa, esimerkiksi ohraa, kauraa ja vehnää. Viljojen lisäksi kanojen ravinnossa tulee olla kalkkia sekä riittävästi valkuaista eli proteiinia. Valkuaisen lähteitä ovat mm. härkäpapu, maissigluteeni, kalajauho ja sertifioitu soija.  Kanoja ruokitaan pääosin kahdella tavalla. Useimmat kanat saavat ravintorikasta rehutiivistettä ja tuoretta viljaa lähipelloilta. Osa kanoista saa täysrehua, jossa ravintoaineet on laskettu valmiiksi hyvin tarkkaan.

Kanat elävät pienissä ryhmissä

Kanoille luontaisinta on elää pienissä ryhmissä, joissa on noin 5-20 kanaa ja muutama kukko. Lattiakanaloissa kanaryhmille onkin muodostunut oma reviirinsä, jonka alueella ne viettävät aikansa. Kanaryhmän kanat tuntevat toisensa ja etsivät ruokansa reviirin alueelta. Luomukanaloissa voi joskus olla myös kukkoja.

Kanat elävät päivän mukaisessa rytmissä, aivan kuin ihmisetkin. Ne ovat hereillä valoisaan aikaan ja pimeällä ne nukkuvat. Hereillä ollessaan kanat syövät, juovat, käyvät pesässä munimassa, istuvat orrella sekä kuopivat ja kylpevät pehkussa. Ulkotiloihin pääsevät kanat, eli ulkokanat ja luomukanat, puuhailevat myös ulkona etsien matoja ja kaivellen maata. Kanat munivat yhden munan joka päivä. Nuoret kanat munivat hiukan pienempiä munia ja iän myötä munan koko kasvaa.

Kananmuna on helpoiten jäljitettävä elintarvike

Suomalainen kananmunien tuotanto on tarkkaan säädeltyä sekä hyvin turvallista, sillä se on täysin salmonellavapaata. Tuotantoa valvotaan tarkasti ja jokainen kananmuna on jäljitettävissä tilalle saakka. Merkinnät löytyvät jokaisen munan kuoresta ja voitkin itse tarkistaa, miltä tilalta ostamasi muna tulee. Kanamuna onkin helpoiten jäljitettävä elintarvike!  Suomalaista kananmunaa voi huoletta syödä myös raakana, jota ei monessa muussa maassa suositella.

Edistämme soijan vastuullisuutta tuotantoketjussa

Kanojen ruokavaliossa käytetään usein valkuaistäydennyksenä kotimaisten rehutehtaiden hankkimaa soijaa. Soijan vastuullisuus varmistetaan erilaisilla sertifikaateilla ja sopimuksilla.

Kultamunan omistajayritys DAVA Foods Finland on sertifioinut kaiken Kultamunien tuotannossa käytetyn riskialueilta tulevan soijan. Luomukananmunien tuotannossa käytettävä soija on GMO-vapaata ja Pro Terra -sertifioitua. Muissa tuotantomuodoissa käytetty riskialueilta tuleva soija on RTRS-sertifioitua (Round Table on Responsible Soy).