Kananmunan valkuainen sopii proteiinilisäksi

Kananmunan valkuainen sisältää vain 16 kcal

Tiesitkö, että sadassa grammassa valkuaista on peräti 10,8 grammaa proteiinia, kun esimerkiksi vastaavassa määrässä rahkaa proteiinia on 9,4 grammaa!

Kananmunasta saa monipuolisesti ravintoaineita ja se sisältää runsaasti proteiinia ja se sopii osaksi tasapainoista sekä monipuolista ruokavaliota. Valkuainen on erityisesti laihduttajien ja terveyshakuisten kuluttajien suosiossa, sillä se sopii proteiinilisäksi moniin eri ruokalajeihin tuomatta niihin paljoa lisäenergiaa. Siitä on helppoa tehdä esimerkiksi täyttävä valkuaismunakas. Älä kuitenkaan unohda keltuaista, koska sillä on omat hyvät puolensa. Siinä on monia vitamiineja ja se on omega 3 -rasvahappojen lähde. Jos haluat enemmän proteiinia kevyemmin unohtamatta keltuaista, voit tehdä munakkaan vaikkapa kolmesta valkuaisesta ja yhdestä keltuaisesta.

Kananmunan valkuaisen ravintosisältö

100 g kananmunan valkuaista (66 % kananmunan massasta) sisältää muun muassa

Energiaa 46 kcal
Proteiinia 10.8 g
B2-vitamiinia 0,30 mg
B1-vitamiinia < 0,01 mg
B12-vitamiinia 0,1 μg

Lähde: Fineli

Kananmunan valkuaisen kivennäisaineet (100 g)

Kaliumia 137 mg
Kalsiumia 5 mg
Seleeniä 14 μg

Lähde: Fineli

Jäikö ruoanlaitosta tai leivonnasta yli munan valkuaisia? Voit käyttää ne esimerkiksi näin:

Valmista ylijääneistä valkuaisista suussa sulavaa marenkia. Tämä makea herkku taipuu moneksi: voit loihtia siitä juhlavan pavlovan tai herkullisen marenkikakun kahvipöydän kruunuksi. Voit käyttää ylimääräiset kananmunan valkuaiset myös jälkiruokavaahtojen ja sorbettien valmistukseen. Jos urheilet ja kaipaat lisää energiaa, lisää pari ylimääräistä valkuaista Kuntoilijan Kultamunakkaan ohjeeseen. Tästä ruoasta riittää energiaa koko päivään!