Kananmunan keltuainen on oikea ravintoainepommi

Kananmunan keltuainen vai valkuainen?

Kananmunassa on monipuolisesti eri ravintoaineita, mutta kumpi osa kananmunasta on monipuolisempi – keltuainen vai valkuainen? Molemmissa on omat hyvät puolensa, joten kananmunasta kannattaa syödä molemmat osat. Valkuaista kannattaa syödä muun muassa siksi, että siinä on runsaasti proteiinia, mutta ei lainkaan rasvaa. Keltuainen sen sijaan on Omega-3 -rasvahappojen lähde ja siinä on monipuolisesti eri vitamiineja.

Kananmunan keltuaisen ravintosisältö

Kananmunan keltuainen 100 g sisältää muun muassa

Energiaa 323 kcal
Proteiinia 15,9 g
Rasvaa 29,2 g
Kolesterolia* 1260 mg

* Keltuainen on harmiton perusterveelle ihmiselle. Sen sijaan korkeasta kolesterolista kärsivän henkilön on syytä rajoittaa kananmunan keltuaisen käyttöä noin 3-4 kappaleeseen viikossa.

Lähde: Fineli

Keltuaisen kivennäisaineet ja vitamiinit (100 g)

A-vitamiinia 271,8 μg
D-vitamiinia 6,5 μg
E-vitamiinia 5,5 mg
Riboflaviinia (B2) 0,52 mg
Folaattia 158,9 μg
B12-vitamiinia 6,9 μg
Kaliumia 120 mg
Kalsiumia 140 mg
Rautaa 5,3 mg
Seleeniä 97 μg
Jodia 109,6 μg
Omega-3:sta 346 mg

Lähde: Fineli

Jäikö ruoanlaitosta tai leivonnasta ylimääräisiä keltuaisia? Voit käyttää ne esimerkiksi näin:

Ylijääneet keltuaiset sopivat erinomaisesti mm. monien kastikkeiden, kuten hollandaise- ja bearnaisekastikkeiden valmistukseen. Kevyesti vaahdotettu keltuainen sopii myös esim. kalafileiden paneeraamiseen. Myös monet jälkiruoat ja leivonnaiset vaativat onnistuakseen yhden tai useamman kananmunan keltuaisen. Esimerkiksi sametinpehmeän créme bruleen valmistukseen tarvitaan kuusi keltuaista. Lisäksi ylimääräisiä keltuaisia voi käyttää vaikka pullien ja piiraiden voiteluun.