Kananmunan keltuainen on oikea ravintoainepommi

Kananmunan keltuainen vai valkuainen?

Kananmunassa on monipuolisesti eri ravintoaineita, mutta kumpi osa kananmunasta on monipuolisempi – keltuainen vai valkuainen? Molemmissa on omat hyvät puolensa, joten kananmunasta kannattaa syödä molemmat osat. Valkuaista kannattaa syödä muun muassa siksi, että siinä on runsaasti proteiinia, mutta ei lainkaan rasvaa. Keltuainen sen sijaan on Omega-3 -rasvahappojen lähde ja siinä on monipuolisesti eri vitamiineja.

Kananmunan keltuaisen ravintosisältö

Yhden kananmunan keltuainen sisältää muun muassa

Energiaa 54 kcal
Proteiinia 3 g
Rasvaa* 5 g
Kolesterolia** 210 mg

* Tästä alle 2 g on tyydyttynyttä rasvaa lopun ollessa tyydyttymätöntä ja elimistölle hyvin hyödyllistä rasvaa.

** Keltuainen on harmiton perusterveelle ihmiselle. Sen sijaan korkeasta kolesterolista kärsivän henkilön on syytä rajoittaa kananmunan keltuaisen käyttöä noin 3-4 kappaleeseen viikossa.

Keltuaisen kivennäisaineet ja vitamiinit

Natriumia 8 mg
A-vitamiinia 245 IU
B 12 -vitamiinia 0,3 mcg
B2-vitamiinia
D-vitamiinia 18,2 IU
E-vitamiinia
Kalsiumia 21,9 mg
Folaattia 24,8 mg
Kaliumia 18,5 g
Seleeniä 9,5 mcg
Omega-3:sta 38,8 mg
Jodia
Rautaa
Vettä

Jäikö ruoanlaitosta tai leivonnasta ylimääräisiä keltuaisia? Voit käyttää ne esimerkiksi näin:

Ylijääneet keltuaiset sopivat erinomaisesti mm. monien kastikkeiden, kuten hollandaise- ja bearnaisekastikkeiden valmistukseen. Kevyesti vaahdotettu keltuainen sopii myös esim. kalafileiden paneeraamiseen. Myös monet jälkiruoat ja leivonnaiset vaativat onnistuakseen yhden tai useamman kananmunan keltuaisen. Esimerkiksi sametinpehmeän créme bruleen valmistukseen tarvitaan kuusi keltuaista. Lisäksi ylimääräisiä keltuaisia voi käyttää vaikka pullien ja piiraiden voiteluun.