Kultamunat munitaan suomalaisilla perhetiloilla

Kultamunat ovat kotoisin perhetiloilta

Kultamunat munitaan suomalaisilla perheiden omistamilla kotitiloilla, joissa vaalitaan vastuullisuutta ja korkeaa laatua. Monilla tiloilla on myös muuta toimintaa ja usein kanat saavatkin ravinnokseen myös oman pellon viljaa.

Kultamunien korkea laatu varmistetaan kanojen tarkalla, lajityypillisellä ruokinnalla ja hyvällä hoidolla. Ruokinnalla ja hyvinvoinnilla voidaan vaikuttaa mm. munan kokoon, kuoren vahvuuteen ja keltuaisen väriin.

Kultamunia tuotetaan aina häkittömissä kanaloissa. Niissä kanoilla on vapaus liikkua, käydä munimassa pesässä, kuopsutella ja nukkua orrella. Ulko- ja luomukanat pääsevät myös ulkoilemaan. Lue lisää kananmunan tuotantomuodoista.

Kananmuna on helppo jäljittää tilalle asti.

”Kun laittaa nimensä ja naamansa peliin, haluaa tehdä tuottajana kaiken parhaalla mahdollisella tavalla.” Hannes Uusitalo

Jos haluat tietää, miltä tuottajalta ostamasi muna on peräisin, voit tarkistaa sen syöttämällä munan kuoresta löytyvät koodin järjestelmäämme. Koodi kertoo myös suoraan, mikä on munan tuotantomuoto.

Perhetiloilta munat saapuvat pakkaamoihimme Kaarinaan ja Närpiöön. Niissä munat lajitellaan laatuominaisuuksiensa mukaan niin, että kuluttajat saavat Kultamuna-pakkauksiinsa tasalaatuisimmat ja kestävimmät munat. Munia käytetään lisäksi myös erilaisiin suurkeittiöjalosteisiin.

Tutustu Kultamunan tuottajiin

Helmisen vapaan kanan tila, Kukonharjankylä, Vampula

Hyvin hoidetulle Vanhalan tilalle saavutaan mutkittelevaa Kukonharjantietä pitkin. Pellon reunassa näkyy vanha upea päätalo, joka jakaa tilan kahden kanalarakennuksen, rehustamon, kananmunapakkaamon, lämpökeskuksen ja huoltorakennuksen kesken. Pihalle tilan isäntä Juhani Helminen on toteuttanut pienimuotoisen näyttelyn vanhoista maataloon kuuluneista työvälineistä. Niitä passaa ihailla samalla kun noutaa vaikkapa herkullisia tuoreita munia tilan suoramyynnistä.

Lue koko juttu >>

Mäntysalon luomutila, Peräseinäjoki

Maalaa silmiesi eteen kuva maalaisidyllistä, jossa sukupolvet asuvat samassa pihapiirissä, pellot ja metsät jatkuvat taivaanrantaan asti ja keittiön ikkunasta voi seurailla pikkulintujen touhuiluja. Olet ihanan kaukana kaikesta. Mäntysalojen Kultamuna-perhetila on juuri tällainen idylli.

Lue koko juttu >>

Uusitalon tila, Loppi

Uusitalon tilalla toteutettiin sukupolvenvaihdos vuonna 2002. Häkkikanalakiellon tulo oli tiedossa jo tuolloin, joten tulevan tuotantosuunnan pohtiminen oli heti edessä. Päätöksentekoa helpotti se, että tilan pelloilla oli siirrytty luomuviljelyyn jo vuonna 1995.

Katso video Uusitalon tilalta >>

Jaakkolan tila, Nousiainen

Jaakkola on Nousiaisten vanhoja kantatiloja ja yksi kanalatalouden edelläkävijöitä Suomessa. Häkkikanalasta lattiakanalaan vaihdettiin ensimmäisenä Suomessa 1995 ja elokuussa 2016 tilalla siirryttiin free range- eli ulkokananmunien tuotantoon.

Katso video Jaakkolan tilalta >>

Mikolan tila, Laitila

Tommi Vippolan isännöimä Mikolan maatila sijaitsee munapitäjänä tunnetussa Laitilassa, Kokkelanjärven kulttuurimaisemassa. Tilalla on harjoitettu viljelyä jo useamman vuosisadan ajan, ja munantuotantoon perhetilalla erikoistuttiin 1970-luvulla.

Katso video Tommi Vippolan isännöimältä Mikolan tilalta >>