Kananmuna on vitamiinipommi

Kananmuna sisältää lähes kaikkia vitamiineja

Kananmuna on ravintosisällöltään yksi monipuolisimmista ruoka-aineista, koska se sisältää lähes kaikkia ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita. Se sisältää runsaasti mm. proteiinia, D-, A- sekä B-12-vitamiinia, biotiinia, pantoteenihappoa, fosforia, seleeniä ja koliinia. Koliini tunnetaan myös nimellä B4-vitamiini ja sitä esiintyy kananmunan keltuaisessa. Koliini on vitamiinin kaltainen yhdiste, joka tulee uutena lisäyksenä kesäkuussa julkistettaviin ravitsemussuosituksiiin. Tutuimmista vitamiineista ainoastaan C-vitamiinia kananmunassa ei ole ollenkaan. Hiilihydraattienkin määrä on todella pieni, joten muna sopii hyvin myös vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Kananmuna sopii hyvin osaksi tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota.

Kananmunan vitamiinien määrät ja terveysvaikutukset

VITAMIINI /100 g Päivittäisen saannin vertailuarvo Hyväksyttyjä terveysväitteitä
Kananmuna sisältää runsaasti seuraavia vitamiineja
A-vitamiini 263,1 μg 33% Edistää ihon, limakalvojen ja näön pysymistä normaalina sekä immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
D-vitamiini 2,2 μg 44% Edistää luuston pysymistä normaalina, immuunijärjestelmän normaalia toimintaa sekä fosforin ja kalsiumin normaalia imeytymistä.
B12 -vitamiini 2.5 µg 100% Edistää immuunijärjestelmän, hermoston ja energia-aineenvaihdunnan normaalia toimintaa. Auttaa vähentämään väsymystä.
Biotiini 23,8 μg* 48% Edistää ihon, hiusten ja limakalvojen pysymistä normaalina sekä normaalia energia-aineenvaihduntaa.
Pantoteenihappo (B5-vitamiini) 2,05 mg* 34% Edistää normaalia henkistä suorituskykyä ja energia-aineenvaihduntaa. Auttaa vähentämään väsymystä.
Kananmuna on seuraavien vitamiinien lähde
E-vitamiini 1,9 mg 16% Edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä.
Riboflaviini (B2-vitamiini) 0,38 mg 27% Edistää ihon ja näön pysymistä normaalina sekä hermoston ja energia-aineenvaihdunnan normaalia toimintaa. Auttaa vähentämään väsymystä.
Folaatti (foolihappo) 58,3 µg 29% Edistää normaalia aminohapposynteesiä ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Auttaa vähentämään väsymystä.

*Biotiini, pantoteenihappo – lähde: Frida Food Data, Denmark (frida.fooddata.dk)

Koliini (B4-vitamiini) 680 mg /100g keltuaista* Koliinille ei ole määritelty päivittäisen saannin vertailuarvoa.

*lähde: National Library of Medicine – (linkki)

Kananmunan kivennäisaineiden määrät ja terveysvaikutukset

KIVENNÄISAINE /100 g Päivittäisen saannin vertailuarvo Terveysvaikutukset
Kananmuna sisältää runsaasti seuraavia kivennäisaineita
Fosfori 210 mg 30% Edistää luuston ja hampaiden pysymistä normaaleina, solukalvojen normaalia toimintaa sekä normaalia energia-aineenvaihduntaa.
Seleeni 33 μg 60% Edistää hiusten ja kynsien pysymistä normaaleina sekä immuunijärjestelmän ja kilpirauhasen normaalia toimintaa.
Kananmuna on seuraavien kivennäisaineiden lähde
Jodi 42,3 μg 28% Edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa, kilpirauhasen ja hermoston normaalia toimintaa sekä ihon pysymistä normaalina.

Lähteet:

Fineli

Choline: An Essential Nutrient for Public Health