Kananmuna on vitamiinipommi

Kananmuna sisältää lähes kaikkia vitamiineja

Kananmuna on ravintosisällöltään yksi monipuolisimmista ruoka-aineista, koska se sisältää lähes kaikkia ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita. Se sisältää runsaasti mm. proteiinia, D-, A- sekä B-12-vitamiinia, biotiinia, pantoteenihappoa, fosforia, seleeniä ja koliinia. Koliini tunnetaan myös nimellä B4-vitamiini ja sitä esiintyy kananmunan keltuaisessa. Koliini on vitamiinin kaltainen yhdiste, joka tulee uutena lisäyksenä kesäkuussa julkistettaviin ravitsemussuosituksiiin. Tutuimmista vitamiineista ainoastaan C-vitamiinia kananmunassa ei ole ollenkaan. Hiilihydraattienkin määrä on todella pieni, joten muna sopii hyvin myös vähähiilihydraattiseen ruokavalioon.

Kananmunan vitamiinien määrät ja terveysvaikutukset

VITAMIINI /100 g Päivittäisen saannin vertailuarvo Hyväksyttyjä terveysväitteitä
Kananmuna sisältää runsaasti seuraavia vitamiineja
A-vitamiini 263,1 μg 33% Edistää ihon, limakalvojen ja näön pysymistä normaalina sekä immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
D-vitamiini 2,2 μg 44% Edistää luuston pysymistä normaalina, immuunijärjestelmän normaalia toimintaa sekä fosforin ja kalsiumin normaalia imeytymistä.
B12 -vitamiini 2.5 µg 100% Edistää immuunijärjestelmän, hermoston ja energia-aineenvaihdunnan normaalia toimintaa. Auttaa vähentämään väsymystä.
Biotiini 23,8 μg* 48% Edistää ihon, hiusten ja limakalvojen pysymistä normaalina sekä normaalia energia-aineenvaihduntaa.
Pantoteenihappo (B5-vitamiini) 2,05 mg* 34% Edistää normaalia henkistä suorituskykyä ja energia-aineenvaihduntaa. Auttaa vähentämään väsymystä.
Kananmuna on seuraavien vitamiinien lähde
E-vitamiini 1,9 mg 16% Edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä.
Riboflaviini (B2-vitamiini) 0,38 mg 27% Edistää ihon ja näön pysymistä normaalina sekä hermoston ja energia-aineenvaihdunnan normaalia toimintaa. Auttaa vähentämään väsymystä.
Folaatti (foolihappo) 58,3 µg 29% Edistää normaalia aminohapposynteesiä ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Auttaa vähentämään väsymystä.

*Biotiini, pantoteenihappo – lähde: Frida Food Data, Denmark (frida.fooddata.dk)

Koliini (B4-vitamiini) 680 mg /100g keltuaista* Koliinille ei ole määritelty päivittäisen saannin vertailuarvoa.

*lähde: National Library of Medicine – (linkki)

Kananmunan kivennäisaineiden määrät ja terveysvaikutukset

KIVENNÄISAINE /100 g Päivittäisen saannin vertailuarvo Terveysvaikutukset
Kananmuna sisältää runsaasti seuraavia kivennäisaineita
Fosfori 210 mg 30% Edistää luuston ja hampaiden pysymistä normaaleina, solukalvojen normaalia toimintaa sekä normaalia energia-aineenvaihduntaa.
Seleeni 33 μg 60% Edistää hiusten ja kynsien pysymistä normaaleina sekä immuunijärjestelmän ja kilpirauhasen normaalia toimintaa.
Kananmuna on seuraavien kivennäisaineiden lähde
Jodi 42,3 μg 28% Edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa, kilpirauhasen ja hermoston normaalia toimintaa sekä ihon pysymistä normaalina.

Lähteet:

Fineli

Choline: An Essential Nutrient for Public Health