Kananmuna on vitamiinipommi

Kananmuna sisältää lähes kaikkia vitamiineja

Kananmuna on ravintosisällöltään yksi monipuolisimmista ruoka-aineista, koska se sisältää lähes kaikkia ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita. Se sisältää runsaasti proteiinia, foolihappoa, B1-, B2 ja B-12-vitamiinia. Ja paljon myös D-vitamiinia, A-vitamiinia, rautaa, biotiinia, pantoteenihappoa, fosforia ja seleeniä. Ainoastaan C-vitamiinia kananmunassa ei ole ollenkaan, ja hiilihydraattienkin määrä on todella pieni, joten muna sopii hyvin myös vähähiilihydraattiseen ruokavalioon.

Kananmunan vitamiinien määrät ja terveysvaikutukset

VITAMIINI /100 g Päivittäisen saannin vertailuarvo Terveysvaikutukset
Kananmuna sisältää runsaasti seuraavia vitamiineja
A-vitamiini 263,1 μg 33% Edistää ihon, limakalvojen ja näön pysymistä normaalina sekä immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
D-vitamiini 2,2 μg 44% Edistää luuston pysymistä normaalina, immuunijärjestelmän normaalia toimintaa sekä fosforin ja kalsiumin normaalia imeytymistä.
B12 -vitamiini 2,5 µg 100% Edistää immuunijärjestelmän, hermoston ja energia-aineenvaihdunnan normaalia toimintaa. Auttaa vähentämään väsymystä.
B5-vitamiini (pantoteenihappo) 2,05 mg 34% Edistää henkistä suorituskykyä ja energia-aineenvaihdunnan normaalia toimintaa. Auttaa vähentämään väsymystä.
Biotiini 23,8 μg 48% Edistää ihon, hiusten pysymistä normaalina sekä limakalvojen normaalia toimintaa.
Vitamiinin lähde
Folaatti (foolihappo) 58 µg 29% Osallistuu punasolujen muodostukseen. Edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Auttaa vähentämään väsymystä.
E-vitamiini 1,9 mg 16% Edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä.
B2-vitamiini (riboflaviini) 0,38 mg 27% Edistää ihon ja näön pysymistä normaalina sekä hermoston ja energia-aineenvaihdunnan normaalia toimintaa. Auttaa vähentämään väsymystä.

Kananmunan kivennäisaineiden määrät ja terveysvaikutukset

KIVENNÄISAINE /100 g Päivittäisen saannin vertailuarvo Terveysvaikutukset
Kananmuna sisältää runsaasti seuraavia kivennäisaineita
Fosfori 210 mg 30% Edistää energia-aineenvaihdunnan, luuston, hampaiden ja solukalvojen normaalia toimintaa.
Seleeni 33 μg 60% Edistää hiusten ja kynsien pysymistä normaaleina sekä immuunijärjestelmän ja kilpirauhasen normaalia toimintaa.
Kivennäisaineen lähde
Jodi 42,3 μg 28% Edistää kilpirauhasen, energia-aineenvaihdunnan ja hermoston normaalia toimintaa sekä ihon pysymistä normaalina.