Kananmunan proteiinissa on täydellinen aminohappokoostumus

Proteiinit eli valkuaisaineet ovat ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita, jotka edistävät lihasmassan säilymistä ja kasvua sekä edesauttavat luuston pysymistä normaalina. Lapsilla ja ikääntyneillä proteiinin tarve on suuri. Kasvuvaiheessa olevat lapset ja nuoret tarvitsevat proteiinia kasvuun ja kehitykseen. Ikääntyneillä riittävä proteiinin saanti auttaa lihaskunnon ylläpitämisessä ja haurastumisen ehkäisyssä.

Kananmuna on kalan, lihan, kanan ja maitotaloustuotteiden rinnalla yksi parhaista proteiininlähteistä, sillä se sisältää runsaasti hyvänlaatuista proteiinia.

Proteiini ja urheilu

Riittävä proteiinin saanti on tärkeää paljon liikuntaa harrastaville lihasten kehityksen, vastustuskyvyn ylläpidon ja normaalin hormonaalisen toiminnan takia. Liian vähäinen proteiinin saanti heikentää mm. suorituskykyä, kehitystä ja palautumista sekä lisää sairastumisriskiä. Munasta on nopeaa ja vaivatonta valmistaa vaikkapa aamupalaksi herkullinen Kuntoilijan Kultamunakas, josta riittää energiaa vaativampaankin treeniin.

Proteiini ja painonhallinta

Proteiini on myös laihduttajan paras kaveri, sillä se auttaa laihduttamaan rasvaa, ei lihasta. Laihduttajia suositellaan yleensä syömään puolitoista grammaa proteiinia painokiloa kohti, mielellään ainakin 60–80 grammaa vuorokaudessa. Proteiinin tarve vaihtelee kuitenkin jonkin verran muun muassa iän ja fyysisen aktiivisuuden mukaan.

Kananmunan proteiinin aminohappokoostumus

Proteiinit ovat rakentuneet aminohapoista, joita on olemassa kaksikymmentä. Näistä yhdeksän on ihmiselle välttämätöntä aminohappoa. Kananmunan proteiini sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Välttämättömät aminohapot on saatava ruoasta, koska ihmisen keho ei pysty muodostamaan niitä itse. Kananmunassa proteiinia on sekä valkuaisessa että keltuaisessa.

Aminohappotietojen lähteenä suomalainen väitöskirjatutkimus

Ravintoaine /100 g Koko kananmuna Keltuainen Valkuainen
Proteiini *) 12,6 g 15,9 g 10,4 g
Välttämättömät aminohapot **)
Histidiini 380 mg 470 mg 300 mg
Isoleusiini 620 mg 820 mg 550 mg
Leusiini 1100 mg 1400 mg 940 mg
Lysiini 870 mg 1200 mg 690 mg
Metioniini 410 m 440 mg 390 mg
Fenyylialaniini 730 mg 680 mg 760 mg
Treoniini 610 mg 730 mg 500 mg
Tryptofaani 210 mg 230 mg 190 mg
Valiini 760 mg 890 mg 700 mg
Muut aminohapot **)
Arginiini 870 mg 1200 mg 720 mg
Kysteiini 590 mg 940 mg 510 mg
Tyrosiini 580 mg 690 mg 480 mg
Alaniini 680 mg 780 mg 620 mg
Asparagiinihappo 1300 mg 1400 mg 1200 mg
Glutamiinihappo 1600 mg 1900 mg 1500 mg
Glysiini 390 mg 450 mg 670 mg
Proliini 540 mg 660 mg 490 mg
Seriini 910 mg 1200 mg 710 mg

*) Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Fineli. Elintarvikkeiden koostumustietokanta. Versio 19. Helsinki 2018. www.fineli.fi

**) Lähde: Salo-Väänänen P. Elintarvikkeiden proteiinipitoisuuden määrittäminen niiden typpi- ja aminohappopitoisuuksien avulla. Helsingin yliopisto, EKT-sarja 1996;1050. Helsinki 1996.