Kultamuna on
”free from häkki”

Kultamuna on aina häkitön kananmuna

Kultamunat ovat aina ”free from häkki” eli häkittömissä olosuhteissa elävien kanojen tuottamia vapaita, luomumunia tai ulkokananmunia. Kultamunat tulevat kotimaisilta tuottajavetoisilta sopimustiloilta. Kananmunatuotantoa kehitetään yhteistyössä Kultamuna-tuottajien kanssa, aina kanojen hyvinvointi edellä ja lain määräämät asetukset ylittäen.

Kultamunan tuottajille eläinten hyvinvointi on äärimmäisen tärkeä asia. Useimmilla tiloilla kanat ruokitaan oman pellon puhtaalla viljalla. Kanat saavat liikkua vapaasti kanalassa, käydä munimassa omassa pesässään ja nukkua orrella. Kanojen hyvinvoinnista pidetään huolta myös erilaisilla aktiiviteeteillä. Ne voivat vapaasti tutkia ympäristöään, kuopsuttaa ja kylpeä hiekassa tai pehkussa. Uskomme siihen, että terveet, hyvissä olosuhteissa elävät kanat munivat maukkaimmat munat!

Lue kananmunan tuotantotavoista

Vapaan kanan munat

Lattiakanojen munat on merkitty tuotantotapanumerolla 2. Kanat voivat liikkua vapaasti lattialla, nokkia, kuopia ja kylpeä pehkussa sekä munia pesiin. Kanalassa on orsia ja kanoja enintään yhdeksän neliömetrillä (mitoitusvaatimukset myös ruokinta-, juoma- ja pesätilalle).

Nykyaikaiset lattiakanalat ovat usein kerroslattiakanaloita. Niissä monikerroksiset ritilätasot tarjoavat kanoille vielä enemmän liikkumismahdollisuuksia. Eri kerroksissa on ruokinta- ja juomalaitteet, pesät ja orret.

Luomumunat

Luomukanojen munat on merkitty tuotantotapanumerolla 0. Luomumunia munivat kanat elävät lattiakanaloissa, joiden tuotantoa säätelee Euroopan neuvoston asetus maataloustuotteiden luonnonmukaisesta tuotantotavasta. Kanalassa on ikkunat, orret, pesät ja ulkotarha, jossa kanat pääsevät normaalioloissa sään salliessa ulkoilemaan. Lattiapinta-alasta vähintään kolmannes on pehkualuetta ja kanoja enintään kuusi neliömetrillä.
Kanat ruokitaan pääosin luomurehulla. Päivittäin kanoille syötetään myös karkearehua, esimerkiksi heinää, ruohoa tai juureksia.

Ulkokananmunat

Ulkokanojen munat on merkitty tuotantotapanumerolla 1. Free range eli ulkokananmunat ovat vapaan kanan munia. Kanoille on ulkona tarjolla laidunalue ja virikkeenä esimerkiksi olkia ja heinää. Ulkona kanalle riittää tilaa, sitä on peräti 4 m² /kana. Ulkokanat pääsevät ulkoilemaan ympäri vuoden, huonollakin säällä, sillä kanoille on rakennettu tuulelta ja sateelta suojaava terassi. Kanat saavat liikkua vapaasti, käydä munimassa omassa pesässään ja nukkua orrella. Kanalan sisätiloissa ulkokanoja saa olla yhdeksän kappaletta/neliömetri.