Kananmuna säilyy pitkään, kun sen säilyttää oikein

Kananmunan säilytys

Kananmunapakkauksessa ilmoitetaan paras ennen -päivämäärä, joka on 28 päivää muninnasta. Muna säilyy kuitenkin käyttökelpoisena yleensä reilusti pidempään, kun sen säilyttää oikein. Sen rakenne saattaa iän myötä hiukan muuttua, mutta se ei estä käyttöä. Kananmunan optimaalinen säilytyslämpötila on +10-14 astetta. Paras paikka kananmunan säilyttämiselle on kylmäkaappi, mutta jos sellaista ei ole, kananmunia voi säilyttää joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Mutta siitä kananmuna ei tykkää, että sitä siirrellään edes takaisin kylmästä lämpimään. Lämpötilojen sahaaminen muodostaa kosteutta kananmunan pinnalle, mikä voi johtaa ennenaikaiseen pilaantumiseen.

Ehjä kuori estää kananmunan pilaantumisen. Jos kuori särkyy ennen aikojaan, käytä muna saman tien tai heitä se pois, sillä kuoren rikkouduttua muna ei kestä enää säilytystä.

Kananmunan säilyttäminen – kumpi pää ylöspäin?

Kananmunat kuuluu säilyttää samassa asennossa kuin ne on pakkauksessakin eli tylppä pää ylöspäin. Suosittelemme myös, että säilytät kananmunat niiden omassa pakkauksessa. Kananmunapakkaus pakkaus estää haihtumista ja hajujen sekä makujen siirtymistä munaan.

Kananmunan tuoreus

Tuoreen munan tunnistaa kiinteästä valkuaisesta. Vanhetessa valkuaisesta tulee vetinen ja keltuaisen erottelu siitä voi olla hankalaa. Hyvä keino testata munan tuoreus on myös sen kevyt heiluttaminen. Rikkoutumaton tuore muna ei hölsky heiluteltaessa.

Jotkut testaavat munan tuoreuden vesiastiatestillä. Tuoreen munan pitäisi painua astian pohjaan, kun se asetetaan vedellä täytettyyn astiaan.

Mistä tietää, että kananmuna on pilaantunut?

Vesiastiatesti ei kerro yksiselitteisesti pilaantumisesta, vaan kertoo ainoastaan sen, kuinka paljon kuoren sisällöstä on ilmaa. Kelluvan munan sisällössä on enemmän ilmaa kuin sellaisessa, joka vajoaa astian pohjaan. Koska munasta haihtuu ajan myötä nestettä, testi antaa viitettä siitä, kuinka kauan sen muninnasta on kulunut. Mutta vaikka nestettä olisi haihtunut jo paljonkin ja muna kelluisi, se ei ole välttämättä vielä pilaantunut.

Ainoa varma pilaantumisen tunnistusmenetelmä on haistaminen. Pilaantuneen munan tunnistaa välittömästi vahvasta, epämiellyttävästä hajusta. Tuoreen munan ei kuulu tuoksua miltään.