Löysä vai kova kananmuna?

Kananmunan keittäminen

Kananmunien keittämisessä on kolme koulukuntaa. Yksi tykkää lisätä kananmunat kiehuvaan ja toinen kylmään veteen. Kolmas taas vannoo hitaan haudutuksen nimeen. Kaikki kolme tapaa ovat yhtä hyviä. Testaamalla löydät oman suosikki tapasi keittää munia.

Niksejä kananmunan keittämiseen

  • Laita kananmunat suoraan kattilaan ja lisää kylmää vettä sen verran, että munat peittyvät. Näin estät kuorien halkeamisen. Kylmään veteen lisättäessä keittoaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa kiehua. Kypsennysaika on tuolloin lyhyempi kuin kiehuvaan veteen lisättäessä.
  • Jäähdytä munat juoksevan veden alla. Kuori muna vedessä. Näin mahdollisesti munan pintaan jääneet pienet kuorenpalat huuhtoutuvat pois.
  • Haudutettaessa kiehuva vesi kaadetaan kattilaan munien päälle ja annetaan jäähtyä.

Löysä vai kova muna? Kananmunan keittoaika riippuu siitä millaisen munan haluat

Kiehuva vesi Kylmä vesi* Haudutus
Löysä 4-5 min 2-3 min -
Pehmeä 6-7 min 3-4 min 10 min
Kova 10 min 8-10 min 12 min

* Aika aletaan laskemaan siitä, kun vesi alkaa kiehua.

Malttia kypsennyksen kanssa!

Maltti on valttia kananmunan kypsennyksessä. Älä koskaan kypsennä kananmunia liian kauan, muuten niistä tulee kumisia ja kuivia. Liian pitkän keittoajan johdosta keltuaisen ympärille voi muodostua myös vihertävä rengas. Tämä niin kutsuttu ”surumuna” syntyy siitä, kun kananmunan valkuaisen rikkivety ja keltuaisessa oleva rauta reagoivat.

Näin kuori irtoaa helposti

Juuri keitettyjen kananmunien kuori irtoaa helposti, kun kaadat veden pois ja annat munien kuivahtaa hetken keittämisen jälkeen. Upota tämän jälkeen munat kylmään veteen muutamaksi minuutiksi. Kylmässä vedessä munien kypsyminen lakkaa ja ne alkavat jäähtyä.