Hyppää sisältöön
Brita-kakku mustikoilla ja passionilla
Ruokaa omasta maasta -merkki

Brita-kakku mustikoilla ja passionilla

Tyylikäs ja suosittu Brita-kakku syntyy mehevistä kakkulevyistä, joiden päälle on paistettu rapea marenki. Yhdistelmä on Brita-kakun mainion maun ja koostumuksen salaisuus. Brita-kakkua leivottaessa kananmunista erotetaan keltuaiset ja valkuaiset: keltuaiset antavat makua ja parantavat ja kakkutaikinan rakennetta. Valkuaisista vaahdotetaan marenki, joka paistetaan kakkupohjalevyn päällä. Perinteisen Brita-kakun täytteenä on kermavaahtoa ja marjoja. Tämän kakun täytettä raikastaa passiohedelmä. Halutessasi voit korvata sen kesäaikaan satokauden herukoilla, lakoilla tai puolukoilla.

Valmistusaika n. 1½ tuntia, josta työaika n. 1 tunti
1 kolmekerroksinen täytekakku, 10–12 palaa

Valmistusaika 1 h 30 min
Vaikeusaste keskitaso

Ainekset

KAKKUPOHJA

125 g voita tai leivontamargariinia
1 dl sokeria
3 Kultamuna-kananmunien keltuaista
1½ dl erikoisvehnäjauhoja tai vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa (tai kermaa)

MARENKIKUORRUTUS

3 kpl Kultamuna-kananmunien valkuaista
1½ dl (erikoishienoa) sokeria
1 dl mantelilastuja

VOITELU

1 rkl voita tai margariinia

PASSION-TÄYTE

3 kpl passionhedelmää
2 dl mustikoita
2 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
2–3 rkl sokeria
200 g maitorahkaa tai tuore- tai mascarponejuustoa

PINNALLE

2 dl (pensas)mustikoita
2 kpl passionhedelmää

Tee näin

1. Ota rasva huoneenlämpöön. Aseta leivinpaperi ison uunipellin (n. 35 cm x 40 cm) päälle ja voitele se. Riko munat yksitellen ja erottele valkuaiset huolellisesti keltuaisista isoon lasi- tai teräskulhoon ja keltuaiset juomalasiin.

2. Lämmitä uuni 200 °C:seen. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhossa.

3. Vatkaa kakkupohjaa varten pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi (mieluiten sähkövatkaimella) omassa kulhossa. Lisää keltuaiset vaahtoon yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita jauhoseosta taikinaan vuorotellen maidon kanssa.

4. Levitä taikina voidellun leivinpaperin päälle. Tasoita pinta lastalla tasaiseksi. Pese ja kuivaa sähkövatkaimen vispilät.

5. Vatkaa marenkia varten valkuaisia vaahdoksi 2 min (sähkövatkaimella). Lisää joukkoon sokeri hitaasti valuttaen ja jatkaen vaahdotusta n. 5 min.

5. Levitä marenki kuohkeaksi tasaiseksi kerrokseksi pohjalevyn päälle. Ripottele kauttaaltaan pinnalle mantelilastuja.

6. Paista uunin toiseksi alimmalla tasolla n.20 min kauniin kullankeltaiseksi. Ota levy pois uunista ja anna jäähtyä.

7. Leikkaa pohja 3 osaan: 2 kpl n. 16 cm x 16 cm neliötä ja muotoile kolmas neliö jäävistä suorakaiteista (8 cm x 16 cm + 8 cm x 16 cm).

8. Halkaise passionhedelmät, kaavi sisus kulhoon. Vatkaa täytettä varten kerma ja sokerit vaahdoksi, lisää rahka tai tuorejuusto.

9. Asettele yksi pohjalevypala marenkipuoli ylöspäin tarjoiluvadille. Lusikoi levylle puolet täytteistä: passionhedelmiensisusta, mustikoita ja täytevaahtoa. Nosta päälle toinen suorakaiteista koottu levy marenkipuoli ylöspäin. Täytä lopuilla täytteillä. Asettele kolmas levy päälle.

10. Koristele Brita-kakku kauniisti mustikoilla ja passionhedelmien sisuksella.

Resepti: LEIVONTA-kirja, Laine Arja Elina, Readme 2021