Kananmunalla on pieni hiilijalanjälki
Oletko huolissasi ruokasi hiilijalanjäljestä? Hyvä niin, sillä ilmaston kannalta ei ole yhdentekevää, mitä suuhusi laitat. Valitsemalla sellaisia ruokia ostoskoriisi, joiden ilmastovaikutus on pienempi, voi vähentää hiilijalanjälkeäsi huomattavasti.
Ilmastovaikutustaulukon pahiksen paikalla keikkuu naudanliha. Sinun ei kuitenkaan tarvitse luopua lihasta ja ryhtyä vegaaniksi pienentääksesi omaa hiilijalanjälkeäsi. Jo sillä on väliä, että vaihdat liharuoan kasvis- tai kananmunapohjaiseen ateriaan muutaman kerran viikossa. Ilmastomyönteisestä ruokavaliosta kiittää luonnon lisäksi oma kroppa ja kukkaro.
Kananmunalla on pieni hiilijalanjälki
Hiilijalanjälki on mittari, jonka avulla arvioidaan erilaisten tekojen ja kulutusvalintojen vaikutusta ilmaston lämpenemiseen. Kananmuna on ilmastovaikutukseltaan hyvä valinta, sillä munan hiilijalanjälki on pieni, vain puolet sianlihan tai kasvihuonetomaatin hiilijalanjäljestä.
Alla olevasta taulukosta näet arviot eri ruoka-aineiden ilmastovaikutuksista
Ruoka-aine | Ilmastovaikutus kg CO2-ekv/kg |
---|---|
Naudanliha | 15 |
Juusto | 13 |
Sika | 5 |
Broileri | 4 |
Tomaatti, kurkku (kasvihuone talvella) | 5 |
Riisi | 5 |
Kasviöljy | 3 |
Kananmuna | 2,5 |
Kala | 1,5 |
Ruisleipä | 1,3 |
Sokeri | 1,1 |
Kuiva papu | 0,7 |
Marjat, vihannekset, peruna | 0,2 |
Lähde: Ilmasto-opas.fi