Arjen yläpuolella

Brunssi kruunaa viikonlopun

Brunssi on ihana tapa tehdä sunnuntaista vähän juhlavampi! Se tarkoittaa aamiaisen ja lounaan välimuotoa, mistä nimi brunssi onkin peräisin (breakfast & lunch). Se nautitaan myöhemmin kuin aamiainen, joskus jopa myöhään iltapäivällä. Yleisin tapa rakentaa brunssi on noutopöytä, jossa on monipuolinen valikoima hiukan perusaamiaista parempia ja ruokaisampia herkkuja. Brunssia nautitaan usein joukolla ja se onkin kiva tapa nauttia yhteisestä ruokahetkestä perheen tai ystävien kesken. Brunssin ei tarvitse olla työläs, sen voi järjestää vaikkapa nyyttäriperiaatteella!

Ideoita brunssipöytään

Suomalaisella aamupalalla karjalanpiirakat munavoilla on ehdoton herkku! Täydellisen munavoin valmistat näin:

Keitä 6 kananmunaa noin 10 minuuttia, ja jäähdytä ja kuori munat. Hienonna kananmunat esimerkiksi haarukalla ja sekoita niihin noin 200 g huoneenlämpöistä voita. Voit maustaa munavoin ripauksella suolaa. Jos haluat lisää makua ja väriä, voit lisätä hiukan silputtua persiljaa. Voit käyttää voin sijaan myös margariinia. Parhaimmillaan munavoi maistuu uunissa lämmitettyjen karjalanpiirakoiden päällä!

Brunssilla on usein tarjolla puuroa esimerkiksi tuoreiden marjojen kera. Vähän tuhdimman puuron saat lisäämällä siihen kananmunaa. Katso Munapuuron ohje.

Uunimunakas on helppo tehdä isommallekin porukalle. Välimerellisen brunssipiirakan ohjetta voit varioida haluamiesi kasvisten mukaan. Piirakka ei vaadi erillistä pohjaa, vaan ainoastaan yksinkertaisen sekoituksen, pellille asettelun ja paistamisen. Todella helppoa!

Kata kauniisti

Brunssin kattausta on mukava kaunistaa myös siistillä pöytäliinalla, kynttilöillä, tuoreilla kukilla tai luonnosta löytyvillä somisteilla. Ruokapöydän somistamiseen voi käyttää esimerkiksi:

  • käpyjä
  • sammalta ja jäkälää (muista pyytää maanomistajalta lupa)
  • kaarnanpaloja
  • marjoja
  • oksia
  • heiniä
  • ajopuun paloja
  • pieniä kiviä

Kokeile myös musiikin voimaa! Hiljaisella soiva, rauhallinen taustamusiikki luo tunnelmaa ja saa ruokailijat viihtymään.