Kananmunan keltuainen
Kananmunan keltuainen vai valkuainen?
Kananmunassa on monipuolisesti eri ravintoaineita, mutta kumpi osa kananmunasta on monipuolisempi – keltuainen vai valkuainen? Molemmissa on omat hyvät puolensa, joten kananmunasta kannattaa syödä molemmat osat. Valkuaista kannattaa syödä muun muassa siksi, että siinä on runsaasti proteiinia, mutta ei lainkaan rasvaa. Keltuainen sen sijaan on Omega-3 -rasvahappojen lähde ja siinä on monipuolisesti eri vitamiineja. Kananmuna sopii osaksi tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota.
Kananmunan keltuaisen ravintosisältö
Kananmunan keltuainen 100 g sisältää muun muassa
Energiaa | 323 kcal |
Proteiinia | 15,9 g |
Rasvaa | 29,2 g |
Kolesterolia* | 1260 mg |
* Keltuainen on harmiton perusterveelle ihmiselle. Sen sijaan korkeasta kolesterolista kärsivän henkilön on syytä rajoittaa kananmunan keltuaisen käyttöä noin 3-4 kappaleeseen viikossa.
Lähde: Fineli
Keltuaisen kivennäisaineet ja vitamiinit (100 g)
A-vitamiinia | 271,8 μg |
D-vitamiinia | 6,5 μg |
E-vitamiinia | 5,5 mg |
Riboflaviinia (B2) | 0,52 mg |
Folaattia | 158,9 μg |
B12-vitamiinia | 6,9 μg |
Koliinia | 618 mg* |
Kaliumia | 120 mg |
Kalsiumia | 140 mg |
Rautaa | 5,3 mg |
Seleeniä | 97 μg |
Jodia | 109,6 μg |
Omega-3:sta | 346 mg |
*lähde: National Library of Medicine – (linkki)
Lähteet:
Fineli
Choline: An Essential Nutrient for Public Health
Jäikö ruoanlaitosta tai leivonnasta ylimääräisiä keltuaisia? Voit käyttää ne esimerkiksi näin:
Ylijääneet keltuaiset sopivat erinomaisesti mm. monien kastikkeiden, kuten hollandaise- ja bearnaisekastikkeiden valmistukseen. Kevyesti vaahdotettu keltuainen sopii myös esim. kalafileiden paneeraamiseen. Myös monet jälkiruoat ja leivonnaiset vaativat onnistuakseen yhden tai useamman kananmunan keltuaisen. Esimerkiksi sametinpehmeän créme bruleen valmistukseen tarvitaan kuusi keltuaista. Lisäksi ylimääräisiä keltuaisia voi käyttää vaikka pullien ja piiraiden voiteluun.