Huippukokkien maailman­luokan menu: Semifreddo

Huippukokkien maailman­luokan menu: Semifreddo

Semifreddo on ihastuttava italialainen jäätelön ja jäädykkeen pehmeä risteytys. Aloita ateriakokonaisuuden tekeminen tästä jälkiruoasta, voit valmistaa sen pakastimeen odottelemaan vaikkapa jo edellisenä päivänä.


Ainekset

Pohja
1,15 dl maito
1 vaniljatanko
0,75 dl sokeri
4 keltuaista

Marenki
2 valkuaista
Tiraus suolaa
0,5 dl sokeria

Vaahto
1,5 dl kerma
0,5 dl sokeria

Praliini
1 dl sokeria
0,5 dl kurpitsansiemeniä

Tee näin

Pohja

Laita maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja raaputa siemenet veitsellä maitoon. Lisää myös vaniljatangon puolikkaat. Kuumenna maito kiehuvaksi ja anna sen sen jälkeen jäähtyä hetki.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi seokseksi. Kaada sitten joukkoon hieman jäähtynyt maito, sekoita hyvin ja kaada takaisin kattilaan.

Kuumenna seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Siivilöi seos kulhoon, jotta saat pois vaniljatangon puolikkaat. Anna seoksen jäähtyä.

Marenki

Vatkaa valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen samalla vatkaamista jatkaen, kunnes seos on kiiltävää ja sokeri on liuennut kokonaan.

Vaahto

Vatkaa kerma ja sokeri napakaksi vaahdoksi.

Praliini

Sulata sokeri kattilassa karamellisoituneeksi. Lisää kurpitsansiemenet ja sekoita hyvin. Kaada seos leivinpaperin päälle levylle jäähtymään. Kun praliini on jäähtynyt, hienonna se esimerkiksi morttelissa.

Kääntele keltuaisseos, marenki ja kermavaahto varovasti yhteen kulhossa. Kaada seos vuokaan tai laita annosvuokiin.

Peitä vuoka tiiviisti kelmulla ja laita pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi tai yön yli.

Anna semifreddon sulaa hieman ennen tarjoilua. Lisää joukkoon hienonnettu praliini. ja koristele halutessasi esimerkiksi tuoreilla marjoilla tai suklaarouheella.

Huomioita

Voit vaihdella praliinin siemeniä esimerkiksi pähkinöihin oman maun mukaan.